Leto je ako stvorené na stretnutia s priateľmi, dobré jedlo a šumivé poháre šampanského. Bollinger Rosé spája jemnosť bubliniek, sviežu ovocnú arómu a elegantnú štruktúru – ideálny spoločník k letným kulinárskym zážitkom.
2+1 = Tretie víno Vinidi ZADARMO. Pozrieť vína.
Svadba je jedným z najdôležitejších okamihov v živote a všetko by malo byť v tento deň perfektné. Od počasia, cez obrad až po svadobnú hostinu.
Víno môže byť jedným zo zážitkov svadby. Vhodne vybrané vína umocnia slávnostnú atmosféru a prispejú k dobrej nálade všetkých hostí.
Pri plánovaní svadby je dôležitou otázkou aké a koľko vína je vlastne nutné zaobstarať? Ak poznáte preferencie svadobných hostí, tak je rozhodovanie ľahšie. Ak však nie, treba postupovať nasledovne. Určite nesmie chýbať víno na prípitok a následne vybrať vína podľa zostaveného svadobného menu. Dôležitú úlohu zohráva i ročné obdobie, kedy sa svadba koná. Na jar a v lete je vyššia spotreba bieleho a hlavne ružového vína, na jeseň a v zime ľudia viac inklinujú k červenému vínu.
Prípitok ostáva však vždy rovnaký. Ľahké, biele alebo ružové šumivé vína s nižšou dosážou sú skvelou voľbou. Svadba si zaslúži viac ako len lacné bublinky. Kvalitný slovenský sekt by nemal chýbať na tradičnej, možno ľudovo orientovanej svadbe. Ako aperitív si môžete vybrať aj Prosecco alebo Crémant, avšak určite je to ten správny čas pre Champagne.
Somelierka odporúča: Champagne Ayala Brut Majeur, Hacaj Rizling Brut
Každá svadba je vždy iná, to platí i o svadobnom menu a následne i vínach. Istotou sú tvz. univerzálne tipy vín, odrody ako Rizling rýnsky, Rizling vlašský, Veltlínske zelené, taktiež Sauvignon Blanc, Pinot Blanc, Pinot Gris a Chardonnay.
Ľahšie biele vína s vyšším obsahom kyselín sa lepšie kombinujú s jedlom. K tradičnému menu bravčový rezeň a opečené zemiaky/ryža odporúčam suchý Rizling rýnsky alebo Veltlínske zelené zo Slovenska, Rakúska alebo Nemecka. K plnenému kuraciemu závitku so šunkou, mozzarellou s hráškovým pyré sa hodí Sauvignon.
K smotanovým alebo hubovým omáčkam vyskúšajte Chardonnay. K sladkým svadobným koláčom si doprajte Rizling s vyšším zvyškovým cukrom v kategórii polosladkých a sladkých vín, ale i vína z aromatických odrôd ako napríklad Tramín červený.
Somelierka odporúča: Karpatská Perla Veltlínske zelené Ingle 2020, Gurdau Riesling Vinica Kurdějov 2020
Nielen v lete si môžete ladiť svadbu na ružovú nôtu. Ružové vína môžu vašu svadbu sprevádzať od aperitívu až po dezert. Sú vhodné ku grilovaným úpravám hydiny, sladkovodným i morským rybám alebo morským plodom. Ide o nevyhnutný doplnok každej letnej svadobnej párty a zaručujeme, že sa vypije ako prvé. Môžete vyskúšať rôzne rosé vína z Francúzska, Talianska, z Nového Zélandu a samozrejme i zo Slovenska.
Somelierka odporúča: Mrva & Stanko Cabernet Sauvignon rosé Vinodol 2021, Mascota Vineyards La Mascota Rosé 2020
Červené vína sa ideálne kombinujú k svadobnému menu. Predstavujú príjemného spoločníka nielen počas jesennej či zimnej svadby, kedy si hostia užívajú atmosféru s červeným vínom v kalichu. Ľahšie, ovocné červená vína odrôd ako Svätovavrinecké, Pinot Noir, Gamay, Sangiovese sa hodia napríklad ku grilovaným kačacím prsiam, k bravčovej panenke alebo jahňaciemu mäsu. K hovädziemu mäsu a zverine si vyberte plnšie červené vína z odrôd ako Cabernet Sauvignon, Tempranillo alebo i Malbec.
Somelierka odporúča: Fundus Regius Cabernet Sauvignon 2015, Domaine Langlois-Chateau Saumur-Champigny 2018, Villa Maria EarthGarden Pinot Noir Organic 2019
Keďže víno nebýva jediným nápojom, ktorý budú hostia konzumovať počas svadobnej hostiny, môžete počítať s tým, že na jedného hosťa by malo stačiť asi 0,5 až 0,75l. Väčšinou sa na svadbe pije viac bieleho ako červeného vína v pomere 3:1.
Víno by malo sprevádzať jednotlivé základné chody. Reštaurácia by vám mala zabezpečiť správne chladenie vín i celkový servis, aby ste sa vy a prítomní hostia mohli baviť.
Leto je ako stvorené na stretnutia s priateľmi, dobré jedlo a šumivé poháre šampanského. Bollinger Rosé spája jemnosť bubliniek, sviežu ovocnú arómu a elegantnú štruktúru – ideálny spoločník k letným kulinárskym zážitkom.
Každý rok 18. augusta si milovníci vína pripomínajú Medzinárodný deň Pinot Noir. Dôvod je jednoduchý – táto odroda patrí k najelegantnejším, najjemnejším, no zároveň najnáročnejším na pestovanie. Jej meno sa spája s jemnou krásou, ale aj s nekonečnou trpezlivosťou vinárov, ktorí sa rozhodli zasvätiť jej svoje umenie.
Trinásteho augusta si pripite jedným z najobľúbenejších šumivých vín v Taliansku, Proseccom. Áno, 13. augusta je Medzinárodným dňom Prosecca. Či už ho pijete ako aperitív, k ľahkému jedlu alebo len tak s priateľmi, Prosecco je symbolom radosti a bezstarostných chvíľ. Prosecco si zaslúži vašu pozornosť nielen dnes, ale po celý rok.
Leto si žiada ľahkosť nielen na tanieri aj v pohári. Či už grilujete na záhrade alebo len sedíte na terase s priateľmi, správna kombinácia vína a jedla môže premeniť každé stretnutie na zážitok. Vybrali sme pre vás šesť letných receptov s vínom z WinePlanet,, ktoré fungujú dokonale a stoja za vyskúšanie.