Leto je ako stvorené na stretnutia s priateľmi, dobré jedlo a šumivé poháre šampanského. Bollinger Rosé spája jemnosť bubliniek, sviežu ovocnú arómu a elegantnú štruktúru – ideálny spoločník k letným kulinárskym zážitkom.
2+1 = Tretie víno Vinidi ZADARMO. Pozrieť vína.
Pri zostavovaní zoznamu najlepších talianskych vín je najťažšie vybrať oblasť a odrodu, ktorá by bola tá najlepšia. V mnohých krajinách sa zameriavajú na 6 až 10 odrôd, z ktorých vyrábajú vína.
Taliansko má 377 pôvodných autochtónnych odrôd. V súčasnosti je pôvod vín výhodou, ktorý nepotrebuje zdôrazňovať príbeh na úkor kvality.
Kto si myslí, že pozná talianske vína len v rámci Veneta, Piemontu či Toskánska, môže byť prekvapený, ba dokonca zaskočený vínami z odrôd ako Falanghina, Greco di Tufo, Vermentino, Nerello Mascalese, Alianico alebo Nero d´Avola.
Pozrite si vína z Talianska, ktoré ponúkame na našom eshope, nájdete tu 35 talianskych značiek vína.
Každý z dvadsiatich vinohradníckych regiónov sa špecializuje na svoje odrody a každý región má svoje štýly vína. Niektoré sú veľmi známe a možno ich nájsť po celom svete /Prosecco, Chianti, Barolo/, ale málokto pozná ich alternatívy, ktoré sa dajú ochutnať takmer len v regióne ich pôvodu. Napr. Trento, Sangiovese di Romagna alebo Valtelina.
Na Slovensku sú najpopulárnejšie štyri talianske vína. Fenomén Prosecco, ktorý oslovil hlavne mladú generáciu. Dôležitú úlohu zohráva samozrejme i cena. Opačným prípadom sú tzv. „super Tuscan“, kde je najžiadanejšia značka / napr. Sassicaia, Solaia, Ornellaia, Massetto/.
Málokto však vie o aké odrody, prípadne z akej apelácie tieto vína pochádzajú. Podobne kvalitné a drahé vína sa dajú kúpiť aj z Bordeaux... Zaujímavé je, že cena prvého ročníka Sassicaia 1968 bola v prepočte osem eur! Ešte pred desiatimi rokmi bolo veľmi populárne Chianti Classico /viac krát spomínané vo filme Mlčanie jahniat či jeho pokračovaniach/.
Dnes Chianti nahradilo Brunello di Montalcino. Pritom Chianti predstavuje veľmi výhodný nákup s pomerom cena a kvalita. Posledným top talianskym vínom pre Slovákov je Primitivo. Ťažké, plné červené víno, ktoré získava na popularite. Ľudia prídu večer unavení a nechcú už nič riešiť, dajú si pohár Primitiva a idú spať. Taliansko samozrejme ponúka omnoho viac.
Existuje množstvo rebríčkov s Top talianskymi vínami. Platí však, nikdy neostávajte pri jednej odrode a víne, skúšajte a práve Taliansko Vám ponúka túto možnosť. Lokálne víno chutí najlepšie s lokálnou gastronómiou. Nechajte sa inšpirovať.
Číslom jedna v Taliansku sú šumivé vína. Suché šumivé víno Franciacorta je hviezdou medzi talianskymi vínami. Vyrába sa vo východnej časti Lombardie, ktorá je ovplyvnená alpským podnebím (chladné noci a teplé dni), hrozno má vyššie kyselinky. Franciacorta sa vyrába najmä z odrody Chardonnay a Pinot Bianco. Časopis Forbes v roku 2018 zaradil medzi top 10 talianskych vín Franciacortu z vinárstva Ca´Del Bosco. Ak Francúzi majú Krug, tak Taliani Ca´Del Bosco.
Sever Talianska je známy najmä bielymi vínami z oblastí Alto Adige a Fruili-Venezia-Guilia. Najznámejšie sú Pinot Grigio – živé a pikantné, korenistý Traminer a hravý Sauvignon blanc.
Čoraz populárnejšia a obľúbenejšia medzi someliermi je oblasť Piemonte a jej tri „B“ - Barolo, Barbaresco a Barbera. Barbaresco je regionálnou kráľovnou a Barolo je kráľom, obidve vína sú vyrobené z odrody Nebbiollo, ktoré dostala meno podľa hmly - nebbia. Tá sadá na piemontské vinohrady v chladné rána v období zberu. Barolo je jedno z najlepších vín na vyzrievanie.
Aj sever Talianska ponúka bohaté a koncentrované červené vína v oblasti Veneto. Amarone della Valpollicella je jedinečné talianske víno. Obraté strapce hrozna sa pred kvasením najmenej tri mesiace sušia na slame. Amarone je intenzívne a plné červené víno, ktoré má aj 17%alkoholu, ale napriek tomu pôsobí harmonicky.
Gro talianskych vín tvoria vinárstva, ktoré patria najstaršej šľachtickej rodine Antinori. Už viac ako 26 generácií sa stará o svoje vinohrady v oblastiach Chianti, Piemont, Umbrii, Montepulciane, Montalcine a v Apúlii. Antinori stáli aj pri zrode prestížnych vín Solaia a Tignanello. Hviezdou Toskánska bolo kedysi Chianti, dnes sa do popredia dostáva viac Brunello di Montalcino, ktoré bolo ako jedno z prvých ohodnotené klasifikáciou DOCG.
Sicília a Kampánia sú nielen dovolenkármi vyhľadávané miesta, ale obľubujú ich i milovníci vína. Práve Sicília je najväčší ostrov v Stredozemnom mori a ponúka množstvo autochtónnych teda aj nadčasových odrôd. Ostrov má kopcovitý terén s tufovým podložím a ovplyvnený je stredomorskou klímou.
Až 70% produkcie tvoria biele vína z odrôd Cataratto, Carricante, Inzolia. Z modrých pôvodných odrôd sú populárne Nero d´Avola, Nerello Mascalese a Frappato. Tieto vína najlepšie vyniknú práve s lokálnou gastronómiou.
Leto je ako stvorené na stretnutia s priateľmi, dobré jedlo a šumivé poháre šampanského. Bollinger Rosé spája jemnosť bubliniek, sviežu ovocnú arómu a elegantnú štruktúru – ideálny spoločník k letným kulinárskym zážitkom.
Každý rok 18. augusta si milovníci vína pripomínajú Medzinárodný deň Pinot Noir. Dôvod je jednoduchý – táto odroda patrí k najelegantnejším, najjemnejším, no zároveň najnáročnejším na pestovanie. Jej meno sa spája s jemnou krásou, ale aj s nekonečnou trpezlivosťou vinárov, ktorí sa rozhodli zasvätiť jej svoje umenie.
Trinásteho augusta si pripite jedným z najobľúbenejších šumivých vín v Taliansku, Proseccom. Áno, 13. augusta je Medzinárodným dňom Prosecca. Či už ho pijete ako aperitív, k ľahkému jedlu alebo len tak s priateľmi, Prosecco je symbolom radosti a bezstarostných chvíľ. Prosecco si zaslúži vašu pozornosť nielen dnes, ale po celý rok.
Leto si žiada ľahkosť nielen na tanieri aj v pohári. Či už grilujete na záhrade alebo len sedíte na terase s priateľmi, správna kombinácia vína a jedla môže premeniť každé stretnutie na zážitok. Vybrali sme pre vás šesť letných receptov s vínom z WinePlanet,, ktoré fungujú dokonale a stoja za vyskúšanie.