Leto je ako stvorené na stretnutia s priateľmi, dobré jedlo a šumivé poháre šampanského. Bollinger Rosé spája jemnosť bubliniek, sviežu ovocnú arómu a elegantnú štruktúru – ideálny spoločník k letným kulinárskym zážitkom.
2+1 = Tretie víno Vinidi ZADARMO. Pozrieť vína.
O pozitívnom vplyve zeleniny na ľudský organizmus, najmä v tomto období, určite netreba polemizovať, rovnako tak ako o priaznivom vplyve vína na naše zdravie.
Ktoré víno je k jedlám zo špargle najlepšie? Pozrite si tipy od našej someliérky.
V jarnom období je vyhľadávanou prvou zeleninou špargľa, ktorá sa pestuje aj u nás na Záhorí v Levároch. Poznáme dva typy špargle bielu a zelenú. Rozdiel je v pestovaní, biela sa pestuje bez prístupu svetla. Špargľa obsahuje kyselinu listovú, vitamín B, C, E, K, minerálne látky a stopové prvky ako fosfor, draslík a vápnik.
Znižuje hladinu cholesterolu a zlepšuje látkovú výmenu. Pôsobí aj ako diuretikum, odvodňuje a pomáha pri infekciách močových ciest. Špargľa je populárna v Nemecku, Rakúsku, Alsasku a aj u nás na Slovensku.
Pred použitím treba špargľu očistiť škrabkou a odstrániť zdrevnatené spodné časti, tie sa dajú využiť pri príprave polievky. Vždy by mala prejsť krátkou tepelnou úpravou, variť ju nastojato, aby voda dosahovala tesne pod hlavičky.
Vhodná je aj úprava v pare. Zelená farba sa zachová blanšírovaním, to znamená, že okamžite po varení ju treba schladiť vo vode s ľadom.
Čo sa týka výberu vín, občas to môže byť problém. Špargľa obsahuje chlorofyl, ktorá s vínom môže vytvárať nepríjemnú kovovú chuť. Kľúčovým aromatickým prvkom je 3-alkyl 2-metoxypyrazín, rovnaká aromatická zlúčenina, ktorá tiež vytvára „zelený“ charakter v paprikách a zelenom hrášku. Veľmi dobrým partnerom sú šumivé vína a ľahšie svieže biele vína suché.
Výber vín závisí od prípravy a tiež od použitých ingrediencii a od spôsobu prípravy /varenie, dusenie, grilovanie/. Asi najpopulárnejšou, najviac používanou a najistejšou kombináciou je špargľa a Sauvignon Blanc z Nového Zélandu.
Špargľa s holandskou omáčkou a pošírovaným vajíčkom – neročníkové Champagne alebo suchý Muscat z Alsaska, Chablis - Champagne Bollinger Special Cuvée, Zind Humbrecht Muscat Turckheim
Quiche so špargľou – Pinot Blanc, Sauvignon Blanc z Nového Zélandu - Vinárstvo Ratuzky Pinot Blanc, Elena Walch Pinot Bianco, Soho Peggy Sauvignon Blanc
Špargľa s kozím syrom – biele minerálne vína z Loiry – Sancerre, Pouilly-Fumé - Domaine Laporte Sancerre, Pouilly-Fumé
Špargľa s pošírovaným pstruhom – mladšie biele víno z Bordeaux alebo zo západnej Austrálie - Clos FlorideneBlanc, Printhie MMC Chardonnay
Krémové rizoto so špargľou – Pinot Grigio z Alto Adige, Grűner Veltliner z Rakúska - Santa Cristina Pinot Grigio, Zillinger Hohes Eck Grűner Veltliner
Zeleninový šalát so zelenou špargľou a vínnym octom – Silvánske zelené a Műller Thurgau zo Slovenska - Igor Rariga Silvánske zelené, Mrva & Stanko Műller Thurgau
Zapekaná špargľa s panchettou s omáčkou zo syra Brie – šumivé biele víno alebo ľahké suché rosé - Karpatská Perla Chardonnay Sekt, Villa Maria Private Bin Lighter Rosé
Jarný špargľový krém - Hacaj Sekt Brut, Santa Margherita Prosecco di Valdobbiadene Superiore Brut
Cestoviny so špargľou a bryndzou – polosuchý Riesling - Prinz von Hessen Riesling Classic, Max Ferdinand Richter Riesling Classic, Fundus Regius Rizling rýnsky Extra
Varená špargľa s kuracím supreme – jemnejší štýl Chardonnay z Burgundska - Domaine Chanson Viré-Clessé, Albert Bichot Domaine Long-Depaquit Chablis
Leto je ako stvorené na stretnutia s priateľmi, dobré jedlo a šumivé poháre šampanského. Bollinger Rosé spája jemnosť bubliniek, sviežu ovocnú arómu a elegantnú štruktúru – ideálny spoločník k letným kulinárskym zážitkom.
Každý rok 18. augusta si milovníci vína pripomínajú Medzinárodný deň Pinot Noir. Dôvod je jednoduchý – táto odroda patrí k najelegantnejším, najjemnejším, no zároveň najnáročnejším na pestovanie. Jej meno sa spája s jemnou krásou, ale aj s nekonečnou trpezlivosťou vinárov, ktorí sa rozhodli zasvätiť jej svoje umenie.
Trinásteho augusta si pripite jedným z najobľúbenejších šumivých vín v Taliansku, Proseccom. Áno, 13. augusta je Medzinárodným dňom Prosecca. Či už ho pijete ako aperitív, k ľahkému jedlu alebo len tak s priateľmi, Prosecco je symbolom radosti a bezstarostných chvíľ. Prosecco si zaslúži vašu pozornosť nielen dnes, ale po celý rok.
Leto si žiada ľahkosť nielen na tanieri aj v pohári. Či už grilujete na záhrade alebo len sedíte na terase s priateľmi, správna kombinácia vína a jedla môže premeniť každé stretnutie na zážitok. Vybrali sme pre vás šesť letných receptov s vínom z WinePlanet,, ktoré fungujú dokonale a stoja za vyskúšanie.