Ružové vína, známe aj pod francúzskym názvom rosé, zažívajú v posledných rokoch obrovský nárast popularity. V teplých mesiacoch sú skvelým osviežením, no mnohí milovníci si ich vychutnávajú počas celého roka. V tomto článku sa pozrieme na slovenské ružové vína, ich špecifiká, porovnáme ich so svetovými vínami a ponúkneme vám tie najlepšie tipy.


Frtus Winery
Rodinné vinárstvo vzniklo v roku 2008, keď bratia Frtúsovci vyrobili svoje prvé víno. Nadviazali na históriu svojich predkov, ktorí sa venovali vinohradníctvu a výrobe vína.
Rybník bola prvá vinohradnícka obec v Tekove. Z tejto vinohradníckej obce sa vozilo víno do Viedne. Bratia Frtúsovci postupne vysadili 13 ha vinohradov v bio režime v Tekovskom rajóne v obci Rybník, v blízkosti ktorých sa nachádza aj nová moderná budova vinárstva. Klimatické podmienky sú tu výborné. Tekov má jednu výnimočnosť, sú tu najväčšie rozdiely medzi nočnými a dennými teplotami. Nosnými odrodami vinárstva sú Pesecka Leánka, Frankovka modra a slovenské novošľachtence - Dunaj, Hron, Milia a Noria.
ĎALŠIE SÚVISIACE PRODUKTY
Píšeme na našom BLOGu

Milovníci šumivých vín sa často stretávajú s pojmami Prosecco Spumante a Prosecco Frizzante, no nie vždy vedia, aký je medzi nimi rozdiel. Aj keď sa na prvý pohľad môžu zdať podobné, ide o dve odlišné kategórie šumivých vín s vlastnými špecifikami. Ak chcete vedieť, ktoré je pre vás to pravé, čítajte ďalej.

Ružové vína, známe aj ako rosé, si získali srdcia milovníkov vína po celom svete. Sú osviežujúce, ovocné a často plné letnej atmosféry. No viete, ako sa vyrába ružové víno? Výrobný proces rosé nie je len kompromis medzi červeným a bielym vínom – ide o precízne riadenú technológiu s vlastnými špecifikami. V tomto článku sa pozrieme na proces výroby ružového vína, jeho metódy, výzvy a zaujímavosti.

Rady vín Vitalité a Verité vznikli ako snaha vinárstva Frtus Winery komunikovať smerom ku konzumentovi sviežosť, živosť, originalitu a samozrejme vitalitu ich vín. Vína sú vyrobené z vlastného hrozna z Tekovského regiónu, obce Rybník a odrážajú charakter tohto kraja.
„Napriek skeptickému názoru obchodníkov s vínom sme sa rozhodli ísť cestou spájania odrôd formou asambláže.“