Trinásteho augusta si pripite jedným z najobľúbenejších šumivých vín v Taliansku, Proseccom. Áno, 13. augusta je Medzinárodným dňom Prosecca. Či už ho pijete ako aperitív, k ľahkému jedlu alebo len tak s priateľmi, Prosecco je symbolom radosti a bezstarostných chvíľ. Prosecco si zaslúži vašu pozornosť nielen dnes, ale po celý rok.


La Marca
Dnes je La Marca jedným z najvýznamnejších talianskych výrobcov šumivého vína. Viac ako päťdesiat rokov histórie. Podporuje vinohradníkov pri pestovaní hrozna a slúži ako obchodná platforma na podporu predaja Prosecca.
La Marca bola založená v roku 1968. Zastupuje 5 000 miestnych pestovateľov hrozna v regióne Veneto. Spoločnosť je pomenovaná podľa miesta svojho pôvodu, La Marca Trevigiana, ktorá sa nachádza v srdci provincie Treviso, medzi rovinami a kopcami oblastí Conegliano-Valdobbiadene. Treviso, hlavné mesto Talianska pre Prosecco, sa nachádza len hodinu jazdy od Benátok, sa môže pochváliť výhľadom na Jadranské more na jednej strane a na Dolomity na druhej strane. Spoločnosť vlastní viac ako 15 000 hektárov viníc. Na väčšine týchto vinohradov sa pestuje odroda Glera. Dušou a silou La Marca je deväť vlastníkov družstevných vinárstiev, ktoré sa nachádzajú v celom regióne Treviso, od plání až po očarujúce krásne kopce Conegliano a Valdobbiadene, ktoré sú od roku 2019 súčasťou svetového dedičstva.
La Marca dosiahla certifikáciu „Sustainable Winery“. „Ako družstevné vinárstvo je udržateľnosť súčasťou DNA spoločnosti,“ vysvetľuje prezident Valerio Cescon. Táto certifikácia je jednou z najkompletnejších, ktoré môže spoločnosť prijať, pretože je založená na integrovanom prístupe, ktorý spája ekonomické, environmentálne a sociálne aspekty.
ĎALŠIE SÚVISIACE PRODUKTY
Píšeme na našom BLOGu

Prosecco je samo o sebe dokonalým letným spoločníkom – svieže, ľahké s jemnými bublinkami. No keď ho spojíte s kvalitnými alkoholickými nápojmi, ovocím či bylinkami, vzniknú koktaily, ktoré vás prekvapia. Zabudnite na obligátne Hugo alebo Aperol Spritz, toto leto stavte na originálne kombinácie s Proseccom.
Inšpirujte sa receptmi na ďalšie koktaily na našom blogu.

Prosecco je talianske šumivé víno vyrábané v regiónoch Veneto a Friuli Venezia Giulia, hlavne v okolí Conegliano a Valdobbiadene, v kopcoch severne od Trevisa. Vyrába sa prevažne z bielej odrody Glera (85%). Ovocné a kvetinové, často vykazujúce tóny tropického ovocia, banánového krému, lieskových orieškov, vanilky a medových plástov. Vďaka dostupnej cene sa stalo obľúbenou voľbou pre zákazníkov. Ročne sa predá viac fliaš Prosecca ako fliaš Champagne a Cava dohromady.

V našich záhradkách momentálne dozrieva bobuľové ovocie. Jahody a maliny sú ideálne k príprave ovocných dezertov. Lenka si pre vás pripravila lahodný malinový cheesecake s bielou čokoládou. K nemu odporúčam vyskúšať nové Prosecco Conegliano Valdobbiadene Di Cartizze Dry z Larca Marca.