Leto je ako stvorené na stretnutia s priateľmi, dobré jedlo a šumivé poháre šampanského. Bollinger Rosé spája jemnosť bubliniek, sviežu ovocnú arómu a elegantnú štruktúru – ideálny spoločník k letným kulinárskym zážitkom.
2+1 = Tretie víno Vinidi ZADARMO. Pozrieť vína.
Skupina vinárov v Toskánsku vytvorila nový výbor pre „historických super Toskáncov“ s plánmi usporiadať inauguračné podujatie v USA v roku 2022.
Šestnásť zakladajúcich členov minulý týždeň vo Florencii založili nový výbor pre supertoskánske vína.
Paolo Panerai z Castellare di Castellina je prezidentom Comitato Historical Super Tuscans, pričom viceprezidentom je Davide Profeti zo San Felice. Čestným zakladateľom výboru je Piero Antinori, ktorého Tignanello a Solaia sú jedni z najznámejších SuperTuscanov.
Združenie má svoje sídlo v Castelnuovo Berardenga neďaleko Sieny a medzi jeho zakladajúcich členov patria už spomínané San Felice, Antinori a Castellare di Castellina, Montevertine, Castello di Monsanto, Isole e Olena, Badia a Coltibuono, Querciabella, Castello di Fonterutoli, Ambrogio & Giovanni Folonari, Riecine, Felsina, Castello di Volpaia, Castello di Ama, Castello di Albola a Brancaia.
„Pôvodne som chcel zorganizovať podujatie na oslavu 50. výročia vína Vigorello, ktoré bolo prvým vínom vyrobeným iba z modrého hrozna v oblasti Chianti Classico v čase, keď predpisy vyžadovali použitie bieleho hrozna,“ povedal podpredseda Profeti, ktorý vysvetľuje, ako vznikla myšlienka vytvoriť nové združenie. „Potom som sa začal obzerať po vinárstvach, ktoré v Chianti Classico produkujú vína podľa podobnej filozofie, sa začala formovať myšlienka urobiť viac .“
Všetkých 16 zakladajúcich vinárstiev sa môže pochváliť aspoň jedným vínom SuperTuscan vyrobeným z hrozna pestovaného v oblasti Chianti Classico pred rokom 1994. „Obmedzili sme to na obdobie pred rokom 1994, pretože títo priekopníci sa nielen vzdali označenia, ale znížili klasifikáciu svojich vín na stolové víno,“ dodal Profeti.
Počiatočné rozhodnutie výboru obmedziť zakladajúcich členov na geografickú hranicu oblasti Chianti Classico bolo spôsobené tým, že koncept supertoskánskeho vína sa zrodil práve ako reakcia na nariadenia Chianti. Avšak SuperTuscans, ktoré boli uvedené na trh neskôr ako v roku 1994 a sú vyrobené mimo regiónu Chianti Classico, sa teraz môžu uchádzať tiež o členstvo.
„Obmedzením zakladajúcich členov na Chianti Classico sme chceli zdôrazniť, že táto oblasť bola kľúčom k rozvoju myšlienky „SuperTuscan“, povedal Profeti. „Chceli sme vytvoriť združenie, ktoré by bolo slobodné a otvorené. Takže teraz sa môže prihlásiť ktokoľvek, pokiaľ spĺňa naše kritériá medzinárodného renomé, ako aj kvality, ktorú posúdi degustačná komisia.“
Očakáva sa, že inauguračné podujatie Comitato Historical Super Tuscans sa bude konať v júni 2022 v USA, ak to obmedzenia Covid umožnia. Nasledovať budú ďalšie vzdelávacie a propagačné aktivity.
Leto je ako stvorené na stretnutia s priateľmi, dobré jedlo a šumivé poháre šampanského. Bollinger Rosé spája jemnosť bubliniek, sviežu ovocnú arómu a elegantnú štruktúru – ideálny spoločník k letným kulinárskym zážitkom.
Každý rok 18. augusta si milovníci vína pripomínajú Medzinárodný deň Pinot Noir. Dôvod je jednoduchý – táto odroda patrí k najelegantnejším, najjemnejším, no zároveň najnáročnejším na pestovanie. Jej meno sa spája s jemnou krásou, ale aj s nekonečnou trpezlivosťou vinárov, ktorí sa rozhodli zasvätiť jej svoje umenie.
Trinásteho augusta si pripite jedným z najobľúbenejších šumivých vín v Taliansku, Proseccom. Áno, 13. augusta je Medzinárodným dňom Prosecca. Či už ho pijete ako aperitív, k ľahkému jedlu alebo len tak s priateľmi, Prosecco je symbolom radosti a bezstarostných chvíľ. Prosecco si zaslúži vašu pozornosť nielen dnes, ale po celý rok.
Leto si žiada ľahkosť nielen na tanieri aj v pohári. Či už grilujete na záhrade alebo len sedíte na terase s priateľmi, správna kombinácia vína a jedla môže premeniť každé stretnutie na zážitok. Vybrali sme pre vás šesť letných receptov s vínom z WinePlanet,, ktoré fungujú dokonale a stoja za vyskúšanie.