Leto je ako stvorené na stretnutia s priateľmi, dobré jedlo a šumivé poháre šampanského. Bollinger Rosé spája jemnosť bubliniek, sviežu ovocnú arómu a elegantnú štruktúru – ideálny spoločník k letným kulinárskym zážitkom.
2+1 = Tretie víno Vinidi ZADARMO. Pozrieť vína.
V dedinke Devičie sídli malé rodinné vinárstvo Papillon – Víno od Francúza. Od začiatku vedeli, že chcú robiť naturálne vína v BIO kvalite. Vína s minimom zásahov s minimálnou alebo žiadnou dávkou síry. Od roku 2019 je vinárstvo Papillon certifikované BIO. Ich vína odzrkadľujú štýl a presvedčenie D&D (Darina a David Papillon).
Objavte novinku od Papillon: Nové slovenské vína v portfóliu - Fundus Regius a Papillon
„Bio pre nás nie je len názov, ktorý je teraz moderný a trendy. Nie je to marketingový nástroj na podporu predaja,“ hovorí David. „Záhradu, ktorú máme pri dome, máme tiež formou permakultúry, absolútne nič nestriekame,“ dopĺňa manželka Darina. „Nielen vo vinici a vinárstve, ale aj doma sa snažíme byť a žiť v bio režime.“
Hrozno sme oberali 2. 9. 2023 a bolo pekné, zdravé. Odroda Devín je citlivá na choroby, ale keď je vysadená na správnom mieste a v dobrých podmienkach, tak to zvláda dobre. Necítili sme tlak na choroby. V Deviči stále prefukuje, čo znižuje vlhkosť. Momentálne máme vylisovaných 500 litrov. Fermentácia ide spontánne a plynule rýchlo. Nič nepridávame a na druhý deň po lisovaní už Devín divoko fermentoval. Víno pôjde to do 500 litrového sudu Stockinger a v 2025 sa môžeme tešiť na víno Devín z Devíčia.
V tomto vinohrade bude len Devín. Nič iné sa sem už nezmestí. Ideme vysádzať vinohrad s rozlohou 2,5 ha, ktorý leží na druhej strane Devičia s juhozápadnou orientáciou. Tu plánujeme vysadiť 5 odrôd. Aké, to zatiaľ neprezradíme.
Dávali sme robiť rozbor pôdy francúzskemu mikrobiológovi, ktorý sa špecializuje na vinohrady. Volá sa Emanuel Bourguignon. Bol tu osobne. Jeho rodičia (Lydia a Claude sú slávni vo svete. Riešia mikrobiológiu, poradenstvo samozrejme v bio režime. Emanuel nám robil kompletné analýzy pôdy. Odporučil nám, čo sadiť, ako pripraviť pôdu pred vysadením. Povedal, že cuketové pole by tu nemohlo byť, ale že tento pozemok je úžasný pre vinohrad. Je tu veľa kameňov a korene pôjdu do hĺbky, odkiaľ budú čerpať živiny a vlahu.
Vôbec nie. O jednu kontrolu viac či menej, o jeden papier viac či menej. Nie je to náročné. Práve naopak, je to dôležité. Ak to robíte poctivo a organizovane, dá sa to zvládnuť. Byť certifikovaný a mať k tomu „papier“, je dôležité. Veľa ľudí tvrdí, že sú bio a vlastne nie sú. Čiže určite odporúčam zákazníkom hľadať na tovare znak BIO. Ak tam nie je, znamená to že produkt nie je BIO.
Čo je náročné, byť malým vinárom na Slovensku. Všetky tie zákony, kontroly, revízie, výkazy sú náročné. Časovo aj finančne. Vinárstvo, ktoré je postavené na 2 ľuďoch, ako je to u nás, má rovnaké povinnosti ako veľké vinárstvo so 100 zamestnancami. Pre nás je náročné sledovať všetky tieto povinnosti a hlavne legislatívne zmeny. To je pre malú firmu veľmi náročné.
Veľa naturálnych vinárov na Slovensku robí všetky vína len oranžové. To my nechceme. Chceme mať rozmanitosť . V danom ročníku robíme víno v betónovom vajci, ľahšie v sklolamináte, plnšie v sudoch a Pét nat. Triesloviny v niektorých oranžových vínach môžu zakryť odrodu a pôvod hrozna. Na Slovensku si ľudia myslia, že naturálne víno musí byť oranžové víno a kalné. My nič z toho nemáme. Naturálne víno môže byť aj precízne, čisté, zdravé a bez kalov a zákalov.
Určite by mala byť. Aj kvôli nám ľuďom a planéte samotnej. V iných krajinách sa počty poľnohospodárov v BIO rapídne zvyšujú. Veríme že to tak bude aj u nás.
Za rozhovor ďakujeme Darine Papillon.
Leto je ako stvorené na stretnutia s priateľmi, dobré jedlo a šumivé poháre šampanského. Bollinger Rosé spája jemnosť bubliniek, sviežu ovocnú arómu a elegantnú štruktúru – ideálny spoločník k letným kulinárskym zážitkom.
Každý rok 18. augusta si milovníci vína pripomínajú Medzinárodný deň Pinot Noir. Dôvod je jednoduchý – táto odroda patrí k najelegantnejším, najjemnejším, no zároveň najnáročnejším na pestovanie. Jej meno sa spája s jemnou krásou, ale aj s nekonečnou trpezlivosťou vinárov, ktorí sa rozhodli zasvätiť jej svoje umenie.
Trinásteho augusta si pripite jedným z najobľúbenejších šumivých vín v Taliansku, Proseccom. Áno, 13. augusta je Medzinárodným dňom Prosecca. Či už ho pijete ako aperitív, k ľahkému jedlu alebo len tak s priateľmi, Prosecco je symbolom radosti a bezstarostných chvíľ. Prosecco si zaslúži vašu pozornosť nielen dnes, ale po celý rok.
Leto si žiada ľahkosť nielen na tanieri aj v pohári. Či už grilujete na záhrade alebo len sedíte na terase s priateľmi, správna kombinácia vína a jedla môže premeniť každé stretnutie na zážitok. Vybrali sme pre vás šesť letných receptov s vínom z WinePlanet,, ktoré fungujú dokonale a stoja za vyskúšanie.