Leto je ako stvorené na stretnutia s priateľmi, dobré jedlo a šumivé poháre šampanského. Bollinger Rosé spája jemnosť bubliniek, sviežu ovocnú arómu a elegantnú štruktúru – ideálny spoločník k letným kulinárskym zážitkom.
2+1 = Tretie víno Vinidi ZADARMO. Pozrieť vína.
Pomaly sa vonku ochladzuje a do našich domovov prichádza vôňa a chuť jesene. Naši slovenskí vinári vám prezradia, aký jesenný pokrm si radi pripravia doma a aké víno si k nemu otvoria. Jeseň je tiež ideálnym obdobím, kedy slovenskí vinári prichádzajú na trh s novými vínami. Čo si túto jeseň pre vás pripravili?
Ďalšie tipy na vína od slovenských vinárov.
Slovenskí vinári odporúčajú tradičný jesenný pokrm v našich končinách - pečenú hus alebo kačicu s lokšami a červenou kapustou. „Klasickou jesennou pochúťkou je v našom vinárstve pečená kačica s červenou kapustou a domácou lokšou,“ hovorí Jaroslav Ostrožovič. „K nej nádherne pristane Tokajské samorodné suché, ktoré dopĺňa bohatosť jedla.“
K jeho názoru sa prikláňa aj malokarpatský vinár Milan Pavelka: „Tešíme na husacie alebo kačacie hody, ku ktorým netradične ponúkame vína Rizling rýnsky pre mužov a Pálavu pre dámy. Po ťažkom jedle nesmieme žalúdok zaťažiť ťažkým vínom. Naopak, odporúčam príjemné ľahké vína, ktoré urýchlia trávenie.“
Rovnaký názor má aj Miloš Holík (vinárstvo Golguz): „Na jeseň, keď začínajú oberačky, tak na stole nesmie chýbať pečená kačica, prípadne hus s lokšami. K tomuto jedlu by som odporučil z našej kolekcie Rulandské modré, bobuľový výber, ročník 2018 a aj Frankovka modrá 2017.“
Pridáva sa i Laco Šebo z Karpatskej Perly. „Obľúbeným jesenným jedlom v našom regióne je pečená hus so zemiakovými lokšami a červenou kapustou. K tejto tradičnej miestnej delikatese odporúčam našu novinku Frankovku modrú 2019. Prvýkrát sme ju vyrobili z hrozna z vinice Šajby v Modre. Vyniká vôňou po kôstkovom ovocí a harmonickou chuťou”.
Pavol Křištín (Chateau Grand Bari): "Napríklad rolované jahniace stehno plnené zeleninou pečené na zázvore, beluga šošovica s fazuľkovým strukom, zemiaky s rozmarínom. K tomuto jedlu by som odporučil víno ALFA. Tento furmint je špecialita pre náročného vinára, vyrobené metódou sur lie. Osloví hlavne milovníka vína, ktorý ho nevníma len na základe prvého dotyku, ale vie oceniť jeho vrstvy a rozmer."
„My sme v našom vinárstve zahájili príchod jesenného počasia kombináciou nášho Rieslingu 2020 a varenými zemiakmi s maslom, sous vide lososom preliatym omáčkou buerre blanc," hovorí Darina Géciová a David Papillon z vinárstva Papillon – víno od Francúza. „Do omáčky sme pridali domácu kyslú smotanu, ktorá dodala omáčke jemnú kyslosť. Tá skvele ladí s Rieslingom. Na dekoráciu i na dochutenie sa na vrchu vynímali šalviové lístky opražené na masle. To viete...hlavná ingrediencia francúzskej kuchyne je maslo,“ so smiechom dodáva Darina.
Rado Polák (Šimák Zámok Pezinok): Náš šéfkuchár Martin Novák odporúča na nadchádzajúcu jesennú sezónu kačaciu vykŕmenú pečeň, so žihľavou, sladko-kyslá cibuľa, granátové jablko. Ideálnym spoločníkom pre toto jedlo je náš Rizling rýnsky - ročník 2019 polosladký.
Jakub Nichta z Vinárstva Nichta odporúča jesenný recept s divinou. „Výbornou kombináciou sú medailónky z jeleňa preliate hroznovým chutney z odrody Alibernet so zemiakovými kroketami s našich polosladkým Alibernetom 2021.“
Leto je ako stvorené na stretnutia s priateľmi, dobré jedlo a šumivé poháre šampanského. Bollinger Rosé spája jemnosť bubliniek, sviežu ovocnú arómu a elegantnú štruktúru – ideálny spoločník k letným kulinárskym zážitkom.
Každý rok 18. augusta si milovníci vína pripomínajú Medzinárodný deň Pinot Noir. Dôvod je jednoduchý – táto odroda patrí k najelegantnejším, najjemnejším, no zároveň najnáročnejším na pestovanie. Jej meno sa spája s jemnou krásou, ale aj s nekonečnou trpezlivosťou vinárov, ktorí sa rozhodli zasvätiť jej svoje umenie.
Trinásteho augusta si pripite jedným z najobľúbenejších šumivých vín v Taliansku, Proseccom. Áno, 13. augusta je Medzinárodným dňom Prosecca. Či už ho pijete ako aperitív, k ľahkému jedlu alebo len tak s priateľmi, Prosecco je symbolom radosti a bezstarostných chvíľ. Prosecco si zaslúži vašu pozornosť nielen dnes, ale po celý rok.
Leto si žiada ľahkosť nielen na tanieri aj v pohári. Či už grilujete na záhrade alebo len sedíte na terase s priateľmi, správna kombinácia vína a jedla môže premeniť každé stretnutie na zážitok. Vybrali sme pre vás šesť letných receptov s vínom z WinePlanet,, ktoré fungujú dokonale a stoja za vyskúšanie.