Leto je ako stvorené na stretnutia s priateľmi, dobré jedlo a šumivé poháre šampanského. Bollinger Rosé spája jemnosť bubliniek, sviežu ovocnú arómu a elegantnú štruktúru – ideálny spoločník k letným kulinárskym zážitkom.
2+1 = Tretie víno Vinidi ZADARMO. Pozrieť vína.
Pýtali sme sa slovenských vinárov, ktoré ich víno je najpredávanajšie u slovenských spotrebiteľov.
Pozrite sa, ktoré vína patria medzi najobľúbenejšie z vinárstiev Chateau Grand Bari, Karpatská Perla, Pavelka, Ostrožovič, Nichta, Zámocké vinárstvo a Papillon.
Inšpirujte sa: Jesenné inšpirácie na slovenské vína - Priamo od našich vinárov
Pavol Krištín z vinárstva Chateau Grand Bari: „Najobľúbenejšie je víno MÚZA, familiárne ho označujeme aj ako víno, čo chutí všetkým. MÚZA je výnimočná svojím netypickým zložením. Je vyrobená tzv. kupážou (teda sceľovaním) Muškátu žltého a Zéty. Práve zriedkavá tokajská odroda Zéta dodáva vínu jeho tropický charakter. Toto biele, akostné značkové víno s chráneným označením pôvodu je rozpoznateľné svojou sviežosťou a šťavnatosťou. Je to ideálny mix aromatických odrôd a správneho množstva zbytkového cukru, ktorý robí polosladkú MÚZU zaujímavou pre rozmanitú skupinu konzumentov – od fanúšikov šumivého vína, cez zarytého vyznávača suchých odrodových vín, až po milovníka tokajských putňákov.“
Ladislav Šebo z vinárstva Karpatská Perla: „Nosnou odrodou vinárstva je Veltlínske zelené, ktoré máme vysadené vo viacerých vinohradoch v Modre, v honoch Noviny, Ingle a v mladej vinici Šajby. Zaujímavosťou je, že každá z viníc má rozličný terroir. Nové Veltlínske zelené 2021 sur lie z vinice Noviny bolo robené spontánne bez prídavku kvasiniek a prvýkrát bolo sírené po 6 mesiacoch. Batonážovali sme ho v agátovom 2000 litrovom sude na vlastných kvasinkách. Sme radi, že na Slovensku milovníci vín prichádzajú na chuť tradičným lokálnym odrodám a Veltlínske zelené sa preto teší čoraz väčšej obľube.“
Jakub Nichta z vinárstva Nichta: „Medzi najobľúbenejšie a najpredávanejšie odrody z nášho vinárstva patrí Pesecká leánka. Máme ju vysadenú na hone Močiarno v Čajkove. Vyrábame ju vo viacerých prevedeniach. Prvým je veľmi aromatická polosuchá Pesecká leánka z výsadby z roku 2013, kde sme sa rozhodli vysadiť originálny rumunský klon Peseckej leánky - Feteascy regaly. Druhým je suchá Pesecká leánka Močiarno, ktorá pochádza z hrozna z našich najstarších vinohradov vysadených v roku 1997. Z Peseckej leánky dokonca vyrábame aj pestovateľský sekt, ktorý vyzrieva na kaloch po dobu 9 mesiacov."
Jaroslav Ostrožovič z vinárstva Ostrožovič: "Najpopulárnejšia tokajská odroda je Muškát žltý, ktorý vyrábame v rôznych kategóriách a kolekciách: Abbrevio, Solaris a Special Collection. Špeciálnou technológiou vyrábame Muškát žltý slamový, ktorý určite stojí za ochutnanie. Samozrejme odroda Muškát žltý je i súčasťou každého tokajského výberu."
Rado Polák - Zámocké vinárstvo: „Každoročne najpredávanejším víno je Rizling rýnsky – najmä suchý a z červených vín je mimoriadne úspešná Frankovka modrá – taktiež z našich viníc v Dubníku. Momentálne sa však ukazuje ako mimoriadne úspešné a perspektívne Veltlínske zelené, Rizling vlašský, či každoročne úspešný Pinot gris."
Darina Géciová a David Papillon z vinárstva Pappilon – Víno od Francúza: "Pinot Noir je jednou z našich najobľúbenejších odrôd. Máme ho v 2 verziách, Symposion (víno zrelo v sklolamináte a vo fľašiach) a druhá Pinot Noir (víno zrelo rok v dubových sudoch a následne vo fľašiach). V predaji sú momentálne ročníky 2019."
Leto je ako stvorené na stretnutia s priateľmi, dobré jedlo a šumivé poháre šampanského. Bollinger Rosé spája jemnosť bubliniek, sviežu ovocnú arómu a elegantnú štruktúru – ideálny spoločník k letným kulinárskym zážitkom.
Každý rok 18. augusta si milovníci vína pripomínajú Medzinárodný deň Pinot Noir. Dôvod je jednoduchý – táto odroda patrí k najelegantnejším, najjemnejším, no zároveň najnáročnejším na pestovanie. Jej meno sa spája s jemnou krásou, ale aj s nekonečnou trpezlivosťou vinárov, ktorí sa rozhodli zasvätiť jej svoje umenie.
Trinásteho augusta si pripite jedným z najobľúbenejších šumivých vín v Taliansku, Proseccom. Áno, 13. augusta je Medzinárodným dňom Prosecca. Či už ho pijete ako aperitív, k ľahkému jedlu alebo len tak s priateľmi, Prosecco je symbolom radosti a bezstarostných chvíľ. Prosecco si zaslúži vašu pozornosť nielen dnes, ale po celý rok.
Leto si žiada ľahkosť nielen na tanieri aj v pohári. Či už grilujete na záhrade alebo len sedíte na terase s priateľmi, správna kombinácia vína a jedla môže premeniť každé stretnutie na zážitok. Vybrali sme pre vás šesť letných receptov s vínom z WinePlanet,, ktoré fungujú dokonale a stoja za vyskúšanie.