Leto je ako stvorené na stretnutia s priateľmi, dobré jedlo a šumivé poháre šampanského. Bollinger Rosé spája jemnosť bubliniek, sviežu ovocnú arómu a elegantnú štruktúru – ideálny spoločník k letným kulinárskym zážitkom.
2+1 = Tretie víno Vinidi ZADARMO. Pozrieť vína.
Leto je ideálny čas na uvoľnenie, pohyb v prírode a chvíle pri dobrom víne. Slnečné júnové dni priam vyzývajú k ľahkosti – nielen oblečenia, ale aj vína v pohári. Práve teraz prichádzajú na scénu svieže biele a ružové vína, ktoré sú ako stvorené pre letný piknik alebo večerné posedenie na terase.
Ľahké biele vína sú letnou stálicou, ktoré nikdy nesklamú. Ich osviežujúca kyselinka, ovocné tóny a nižší alkohol z nich robia ideálneho spoločníka počas horúcich dní. Skvelo sa hodia ku grilovaným rybám, letným šalátom či dokonca aj k sushi.
Cava je šumivým vínom so španielskym označením pôvodu a štatútom Denominación de Origen (DO). Asi 95 % produkcie sa vyrába v oblasti Penedès v Katalánsku. Každá príležitosť prináša ten správny čas vychutnať si Cavu, jej všestrannosť jej dáva potenciál. Vďaka svojim bublinkám, sviežej kyselinke a jemným ovocnej chuti je Cava výborným šumivým vínom k mnohým druhom jedál, vrátane tapas.
TIP: Perelada Cava Brut Blue Festival je cuvée odrôd Macabeo, Parellada a Xarel·lo. Osviežujúca a harmonická Cava s dobrou štruktúrou a stredne dlhým záverom.
Táto biela odroda s pôvodom v Bordeaux vo Francúzsku si našla mnoho miest, ktoré možno nazývať jej novým domovom – od Čile po Austráliu až po Južnú Afriku. Niet však pochýb, že Sauvignon Blanc pochádzajúci z Marlborough na Novom Zélande skutočne zaujal svet. Sauvignon Blanc, zasadený medzi vetrom chladenými údoliami a horami najslnečnejšieho regiónu Nového Zélandu, zachytáva podstatu komplexného a malebného regiónu Marlborough vo fľaši.
Vína Villa Maria od rady Private Bin až po Single Vineyard Sauvignon Blanc sú známe a obľúbené po celom svete. Globálna láska a uznanie pre Villa Maria Sauvignon Blanc zvýrazňujú vinohrady, intuíciu vinohradníkov a vinárov spolu s ich odhodlaním vytvárať výnimočné vína, ktoré dokážu pozdvihnúť a zlepšiť každodenné chvíle.
TIP: Villa Maria Sauvignon Blanc 2024 - ikonické novozélandské víno plné limetky, egrešov a šťavnatých kyseliniek.
Morské plody a Sauvignon Blanc je klasická kombinácia. Grilované krevety, ustrice, mušle a ľahké biele ryby, šaláty s citrusovými plodmi a bylinkami sa skvele hodia k bylinkovým a ovocným tónom vín Sauvignon Blanc. Ovocný a aromatický štýl vína sa dobre hodí k jedlám ako sushi, thajské zelené kari a vietnamské jarné závitky. Sauvignon Blanc ako jedno z mála odrôd sa dobre kombinuje s pokrmami zameranými na zeleninu, ako je grilovaná špargľa, artičoky či zelené olivy. Výborne doplní ľahšie jedlá z hydiny, ako sú kuracie šaláty alebo grilované kura s bylinkami.
Ružové víno a slnečné lúče idú ruka v ruke. Popularita ružových vín v posledných rokoch stúpa a získava si čoraz viac obdivovateľov. Hovorí sa, že ich obľubujú hlavne ženy. Avšak aj muži majú k nim kladný vzťah.
Prosecco je talianske šumivé víno číslo 1 a jeho ružová verzia bude čoskoro tvoriť asi 90 % z celej talianskej produkcie ružového vína. Prosecco Rosé DOC musí byť vyrobené 85 - 90% odrody Glera a 10 - 15 % Pinot Nero a vyrobené môže byť len v kategóriách Brut Nature, Extra Brut, Brut a Extra Dry. Na fľaši musí byť deklarovaný ročník. Najviac ružového Prosecca sa momentálne predáva najmä v Amerike a Veľkej Británii. Jeho predaj každým rokom stúpa najmä v lete.
Provensalsko je najstaršia vinohradnícka oblasť vo Francúzsku a je to jediný región, ktorý sa špecializuje na suché ružové vína. Dnes sú ružové vína z Provensálska veľmi jasne definované ako bledoružové vína, ktoré sú suché, minerálne a jemne ovocné. Tvoria zhruba polovicu produkcie vína v tejto oblasti a skvele dopĺňajú miestnu, stredomorskú kuchyňu.
Ružové vína môžeme nájsť takmer vo všetkých vinohradníckych oblastiach sveta. V Taliansku sa označuje Rosato, v Španielsku Rosado. Ružové vína sa vyrábajú aj v Argentíne, Čile, Novom Zélande a Austrálii.
Odporúčame: Estandon Légende Côtes de Provence z Francúzska, Guado al Tasso Scalabrone z Talianska, Museum Las Musas zo Španielska
Ružové víno je univerzálnym sprievodcom gastronómie. Svieže, ľahké, suché, ovocné a správne vychladené ružové víno sa skvele hodí ku grilovaným rybám, plodom mora, hydine, cestovinám ale aj k teľaciemu mäsu. Plnšie ružové vína, ktoré vyzrievajú v dubových sudoch, sa dobre kombinujú ku grilovanému bravčovému a jahňaciemu mäsu alebo ku grilovaným kačacím prsiam.
Čas prípravy: 30 min, počet porcií: 2
1. Najskôr umyjeme papriku, rajčiny, cuketu a osušíme. Cuketu nakrájame na plátky a papriku cibuľu na väčšie kúsky. Paradajky necháme v celku.
2. Všetku zeleninu dôkladne premiešame s nasekaným tymiánom, olivovým olejom, soľou a korením. Dáme na grilovaciu panvicu, alebo vonkajší gril, necháme ugrilovať pri teplote 200 - 220 °C.
3. Na konci pridáme 2 plátky bylinkového masla, buď si urobíte podľa vlastného receptu alebo kúpite. Ja som použila hotové. Prikryjeme alobalom a necháme krátko odpočívať.
4. Steaky z tuniaka po oboch stranách osolíme, okoreníme a potrieme olivovým olejom.
5. Opečieme ich po oboch stranách na grilovacej panvici, alebo vonkajšom grile tak, aby bol stredne prepečený.
Servírovanie: Steak podávame s grilovanou zeleninou
Odporúčanie someliérky WinePlanet
Tuniak je jednou z mála rýb, ktorá nemá vôňu ani chuť po rybe. Steaky sú väčšinou z rybieho chrbta. Tuniak je mäsitá ryba a dokonale sa hodí k bielym, ružovým i ľahkým červeným vínam. K steaku z tuniaka s grilovanou zeleninou som vybrala ružové víno La Mascota Rosé 2022 z vinárstva Mascota Vineyards. Sviežosť a ľahkosť vína vytvára zaujímavý kontrast s mäsitou textúrou tuniaka.
Urobte si letný koktail s vínom
Víno je úžasný nápoj sám o sebe, no niekedy je fajn spojiť ho s iným nápojom poprípade s ovocím, najmä počas horúcich dní na „greene“. Klasický letný drink by mal byť ľahký a osviežujúci . Najlepšie koktaily by mali mať nižší alkohol, aby organizmus príliš nezaťažil. A nezabudnite si vychladiť aj poháre.
Jahodové frosé
Prečo sa obmedzovať na rosé, keď si môžete dať frosé. Jednoducho nalejte fľašu ružového vína do nádoby a nechajte ju zmraziť aspoň na šesť hodín. Výborne sa bude hodiť Emiliana Adobe Rosé BIO. Mrazené rosé zmiešajte s jahodovým džúsom, limetkovou šťavou a hrsťou čerstvých alebo mrazených jahôd. Na zdravie.
Leto je ako stvorené na stretnutia s priateľmi, dobré jedlo a šumivé poháre šampanského. Bollinger Rosé spája jemnosť bubliniek, sviežu ovocnú arómu a elegantnú štruktúru – ideálny spoločník k letným kulinárskym zážitkom.
Každý rok 18. augusta si milovníci vína pripomínajú Medzinárodný deň Pinot Noir. Dôvod je jednoduchý – táto odroda patrí k najelegantnejším, najjemnejším, no zároveň najnáročnejším na pestovanie. Jej meno sa spája s jemnou krásou, ale aj s nekonečnou trpezlivosťou vinárov, ktorí sa rozhodli zasvätiť jej svoje umenie.
Trinásteho augusta si pripite jedným z najobľúbenejších šumivých vín v Taliansku, Proseccom. Áno, 13. augusta je Medzinárodným dňom Prosecca. Či už ho pijete ako aperitív, k ľahkému jedlu alebo len tak s priateľmi, Prosecco je symbolom radosti a bezstarostných chvíľ. Prosecco si zaslúži vašu pozornosť nielen dnes, ale po celý rok.
Leto si žiada ľahkosť nielen na tanieri aj v pohári. Či už grilujete na záhrade alebo len sedíte na terase s priateľmi, správna kombinácia vína a jedla môže premeniť každé stretnutie na zážitok. Vybrali sme pre vás šesť letných receptov s vínom z WinePlanet,, ktoré fungujú dokonale a stoja za vyskúšanie.