Leto je ako stvorené na stretnutia s priateľmi, dobré jedlo a šumivé poháre šampanského. Bollinger Rosé spája jemnosť bubliniek, sviežu ovocnú arómu a elegantnú štruktúru – ideálny spoločník k letným kulinárskym zážitkom.
2+1 = Tretie víno Vinidi ZADARMO. Pozrieť vína.
Španielski misionári a dobyvatelia založili prvé vinice v Čile v polovici 16. storočia. Napriek španielskym vplyvom malo Francúzsko oveľa väčší vplyv na vinársky priemysel v Čile.
Objavte s nami TOP vína Čile v našej inšpirácii.
Keď Phylloxera v 19. storočí pustošila Európu, veľa nezamestnaných francúzskych vinárov sa presťahovalo do Čile a prinieslo so sebou svoje znalosti, techniky a odrody hrozna ako Cabernet Sauvignon, Merlot a Carmenére, ktorým sa vďaka dlhej vegetačnej dobe mimoriadne dobre darí. Dnes je Čile jedinečné v pestovaní hrozna na vlastných podpníkoch.
Na rozdiel od susednej Argentíny, sú hlavné vinárske oblasti v nižšej nadmorskej výške a bližšie k moru. Čílske vinice sú chránené pred extrémnym počasím nízko položeným pohorím Andy známym ako pobrežné pásmo. Sneh, ktorý sa topí z Ánd, poskytuje vinohradom stálu zásobu vody, ktorá sa používa na zavlažovanie.
Klíma je ovplyvnená Humboldtovým prúdom, ktorý prináša studenú vodu a vzduch na pobrežie z Antarktídy, preto teplota vo vinohradoch nevystúpi nad 30°C. Údolie Central Valley má mierne stredomorské podnebie s horúcimi a suchými letami. Najdôležitejšou vinohradníckou oblasťou je údolie rieky Maipo neďaleko mesta Santiago.
Najznámejším vínom medzi kabaretmi je Don Melchor z vinárstva Concha y Toro. Dom Maximiano Founder´s Reserve je ikonické čilske víno, ktoré je pomenované podľa zakladateľa vinárstva Don Maximiano Errázuriz Valdivieso.
Vinárstvo založil v roku 1870. Errazuriz vyrába víno KAI, ktoré pochádza z najlepších vinohradov z oblasti Aconchagua Valley a základom je odroda Carmenére. Medzi najlepšie čilské vína sa určite radí La Cumbre. Ide o 100% Syrah taktiež z oblasti Aconchagua Valley.
Samostatným projektom Eduarda Chadwicka je Viñedo Chadwick, toto víno sa môže porovnať s najlepšími vínami z Bordeaux. Seña je prémiové čilské víno, ktoré vzniklo spojením vinárskeho umenia Roberta Mondaviho a Eduarda Chadwicka. Ročník 1995 sa stal prvým ikonickým čilskym vínom.
Emiliana je vinárstvo zamerané na výrobu vín z ekologického hrozna a v prípade Emiliana Gê a Coyam aj podľa biodynamických princípov. Gê 2003 bolo prvé certifikované víno južnej Amerike, vyrobené podľa biodynamického prístupu. Vinárstvo vlastní vinohrady v oblasti Maipo, Colchagua, Casablanca, Bío-Bío, Cachapoal a Limarí celkovo 2 812 ha.
Oficiálne ekologické a biodynamické certifikácie má 1 400 ha. Zvyšných 1 342 ha je certifikovaných podľa ISO 14.001 a prechádza na plný organický stav. Emiliana je najväčším organickým vinárstvom na svete.
Caliterra bola založená v roku 1996 ako partnerstvo medzi rodinou Roberta G. Mondaviho a Viñou Errázuriz, ktorí sa snažili realizovať spoločný sen o produkcii vysoko kvalitných vín, ktoré odrážajú celý potenciál čílskej prírody a terroiru. Avšak od roku 2004 sa jediným vlastníkom stal Errazuriz. Nachádza sa v srdci Colchagua Valley a vlastní 1085ha vinohradov. Hlavnou filozofiou vinárstva je dodržiavať harmóniu a súlad medzi prírodou a človekom.
Čile dnes vyváža až 70% vína, pričom najväčšími dvoma zákazníkmi sú USA a Veľká Británia. Čile je v súčasnosti piatym najväčším vývozcom vín na svete a deviatym najväčším výrobcom. U nás sú čilské vína populárne hlavne kvôli svojej cene.
Leto je ako stvorené na stretnutia s priateľmi, dobré jedlo a šumivé poháre šampanského. Bollinger Rosé spája jemnosť bubliniek, sviežu ovocnú arómu a elegantnú štruktúru – ideálny spoločník k letným kulinárskym zážitkom.
Každý rok 18. augusta si milovníci vína pripomínajú Medzinárodný deň Pinot Noir. Dôvod je jednoduchý – táto odroda patrí k najelegantnejším, najjemnejším, no zároveň najnáročnejším na pestovanie. Jej meno sa spája s jemnou krásou, ale aj s nekonečnou trpezlivosťou vinárov, ktorí sa rozhodli zasvätiť jej svoje umenie.
Trinásteho augusta si pripite jedným z najobľúbenejších šumivých vín v Taliansku, Proseccom. Áno, 13. augusta je Medzinárodným dňom Prosecca. Či už ho pijete ako aperitív, k ľahkému jedlu alebo len tak s priateľmi, Prosecco je symbolom radosti a bezstarostných chvíľ. Prosecco si zaslúži vašu pozornosť nielen dnes, ale po celý rok.
Leto si žiada ľahkosť nielen na tanieri aj v pohári. Či už grilujete na záhrade alebo len sedíte na terase s priateľmi, správna kombinácia vína a jedla môže premeniť každé stretnutie na zážitok. Vybrali sme pre vás šesť letných receptov s vínom z WinePlanet,, ktoré fungujú dokonale a stoja za vyskúšanie.