Leto je ako stvorené na stretnutia s priateľmi, dobré jedlo a šumivé poháre šampanského. Bollinger Rosé spája jemnosť bubliniek, sviežu ovocnú arómu a elegantnú štruktúru – ideálny spoločník k letným kulinárskym zážitkom.
2+1 = Tretie víno Vinidi ZADARMO. Pozrieť vína.
Bollinger House vytvára prestížne Champagne s charakterom, ktoré sa vyznačujú svojou eleganciou a komplexnosťou už od roku 1829. La Grande Année je stelesnením výnimočného, nadčasového Champagne.
Ročník 2014 je ako stvorený pre La Grande Année, ktoré je precízne, rafinované a komplexné vo svojej mineralite aj výnimočnej intenzite.
Bollinger vlastní 179 hektárov vinohradov, z ktorých väčšina je klasifikovaná ako Grand alebo Premier cru. Prevláda Pinot Noir, ktorý tvorí základ štýlu Bollinger. Kontinuitu štýlu zaisťuje výnimočná kolekcia viac ako 800 000 rezervných vín vo fľašiach magnum. Ako záruka najvyššej kvality sú tie najlepšie crus vinifikované v starých dubových sudov. Vinárstvo necháva svoje vína zrieť dvakrát tak dlho, ako je predpísaná požiadavka na označenie.
S ročníkom 2002, zatiaľ najvyšší podiel Chardonnay v zmesi 39%. Zvyšok tvorí pochopiteľne Pinot Noir. Vďaka perfektnej zrelosti Chardonnay pôsobí otvorene a pripravene, v porovnaní s ročníkom 2012. Degoržované bolo v apríli 2021. Disponuje pôsobivou sviežosťou a mineralitou. Zároveň typicky precízne a komplexne. Harmonická štruktúra a elegancia. Vynikajúci potenciál pre archiváciu. Dozáž 8g/l.
Ročník 2014 sa skladá zo 63% Pinotu Noir a 37% Chardonnay. Hrozno pochádza z 19 crus. Najmä Äy a Verzenay pre Pinot Noir a Chouilly a Oiry pre Chardonnay. Červené víno z Côte aux Enfants bolo v tomto ročníku použité v pomere 5%. Základné vína výlučne fermentujú v dubových sudoch. Dozáž je na úrovni 8g/l. Podobne ako v minulosti toto víno sa vyrába len v najlepších ročníkoch. Zatiaľ relatívne mlado pôsobiace Champagne má všetky predpoklady pre výnimočný senzorický vývoj. Klasicky precízne, rafinované a zároveň komplexné.
Pre ročník 2014 bola charakteristická daždivá zima, ktorú vystriedali dva vyprahnuté slnečné mesiace, z ktorých jún bol najslnečnejší za posledných 50 rokov. Potom bolo leto, najmä august, kedy bolo obzvlášť chladné počasie. Zber hrozna začal v rovnakom čase 15. septembra a skončil len o deväť dní neskôr. Zber bol naozaj veľmi krátky, pretože zvyčajne trvá dva týždne.
Aj vďaka peknému septembrovému počasiu sa zachovala dobrá kvalita hrozna a dokonale sa vyrovnala zrelosť a acidita. Vinifikácia prebiehala v dubových sudoch starých okolo 20 rokov. To pomáha vínu rozvíjať komplexné arómy a vďaka mikrooxidácii dodáva mimoriadny potenciál zrenia vín. Fľaše sú uzavreté prírodným korkom a zrejú viac ako dvojnásobok času, ktorý vyžaduje označenie. Ručné degoržovanie.
Leto je ako stvorené na stretnutia s priateľmi, dobré jedlo a šumivé poháre šampanského. Bollinger Rosé spája jemnosť bubliniek, sviežu ovocnú arómu a elegantnú štruktúru – ideálny spoločník k letným kulinárskym zážitkom.
Každý rok 18. augusta si milovníci vína pripomínajú Medzinárodný deň Pinot Noir. Dôvod je jednoduchý – táto odroda patrí k najelegantnejším, najjemnejším, no zároveň najnáročnejším na pestovanie. Jej meno sa spája s jemnou krásou, ale aj s nekonečnou trpezlivosťou vinárov, ktorí sa rozhodli zasvätiť jej svoje umenie.
Trinásteho augusta si pripite jedným z najobľúbenejších šumivých vín v Taliansku, Proseccom. Áno, 13. augusta je Medzinárodným dňom Prosecca. Či už ho pijete ako aperitív, k ľahkému jedlu alebo len tak s priateľmi, Prosecco je symbolom radosti a bezstarostných chvíľ. Prosecco si zaslúži vašu pozornosť nielen dnes, ale po celý rok.
Leto si žiada ľahkosť nielen na tanieri aj v pohári. Či už grilujete na záhrade alebo len sedíte na terase s priateľmi, správna kombinácia vína a jedla môže premeniť každé stretnutie na zážitok. Vybrali sme pre vás šesť letných receptov s vínom z WinePlanet,, ktoré fungujú dokonale a stoja za vyskúšanie.