Leto je ako stvorené na stretnutia s priateľmi, dobré jedlo a šumivé poháre šampanského. Bollinger Rosé spája jemnosť bubliniek, sviežu ovocnú arómu a elegantnú štruktúru – ideálny spoločník k letným kulinárskym zážitkom.
2+1 = Tretie víno Vinidi ZADARMO. Pozrieť vína.
Bublinky sú najmä v lete veľmi obľúbené. Trend výroby a konzumácia vín s označením frizzante oslovuje predovšetkým mladú generáciu. Dobre vychladené až podchladené, podávané s kockami ľadu. Nielen pre atraktívny vzhľad fliaš, ale hlavne i kvôli cene sa stávajú populárnejšie ako sekt alebo Champagne. 90% vín frizzante sa predáva v skle so šrobovacím uzáverom, avšak v supermarketoch sa objavujú i v plechovkách.
AKCIA - Sety plné bubliniek -10%
Slovo frizzante pochádza z taliančiny a znamená jemne perlivé. Označenie frizzante majú najčastejšie vína Prosecco. Ide o jemne perlivé víno z odrody Glera, ktoré sa vyrába tvz. Charmatovou metódou. Charmat je proces výroby šumivého vína, kedy sa víno vloží do veľkých tankov autokláv, aby prešlo sekundárnou fermentáciou. Keď kvasinky spotrebúvajú cukor, uvoľňujú oxid uhličitý (CO2). Špecializovaná tlaková nádrž spôsobuje, že CO2 sa absorbuje do vína. Víno sa potom plní do fliaš z tanku. Táto technika sa tiež nazýva metodo Italiano, Marinottiho metóda alebo i tanková metóda. Perlenie vzniká prirodzene počas sekundárnej fermentácii. Frizzante vína majú tlak medzi 1 a 2,5 baru pri 20˚C. Zákon ich definuje ako perlivé a sú klasifikované a zdaňované ako tiché vína.
Odporúčane víno: SERENA 1881 Prosecco Frizzante
Slovenské Frizzante vína vznikajú iným spôsobom. Do hotového vína sa pred fľašovaním pridá malé množstvo oxidu uhličitého a tak vznikne perlivé víno, respektíve sýtené, perlivé víno. Množstvo oxidu uhličitého neovplyvňuje chuť vína. Môže však ovplyvniť vnímanie arómy a chute. Frizzante ako svieži, aromatický a ovocný štýl vína je výrazne odlišný od tradičného štýlu šumivých vín (ako je Champagne alebo Franciacorta). Frizzante sa vyrába z hrozna s výraznými odrodovými vlastnosťami, ktorých cieľom je zachovať si primárne ovocné tóny. Na Slovensku sa najčastejšie používajú aromatické odrody ako Muškát moravský, Muller Thurgau, Sauvignon, Pálava, Iršai Oliver, Pesecká Leánka, z modrých odrôd Svätovavrinecké, Frankovka modrá alebo Zweigeltrebe. Dokonca na našom trhu sa objavujú aj ovocné friizante vína.
Tento typ vína je populárny i u našich západných susedov v Čechách, Nemecku, Maďarsku a Rakúsku, ale i v Španielsku. Pokiaľ bude populárne Prosecco, bude i Frizzante. Avšak, ak sa chcete orientovať vo svete šumivých vín, neostávajte len pri frizzante.
Vína Frizzante majú nižší alkohol 7-11%obj., Slovenské frizzante vína sú väčšinou v kategórii polosuchých až sladkých jemne sýtených vín. Podávajú sa pri nižšej teplote 6 - 8° C ako aperitív s kockami ľadu a ovocím. Výborne sa hodia do letných koktailov alebo strikov.
Karpatská Perla Rizling rýnsky Frizzante 2020 - Frizzante z vinárstva KARPATSKÁ PERLA zo žulového podložia očarí vôňou tropického ovocia. V chuti dominujú príjemné kyseliny so zvyškovým cukrom.
Frtus Winery Rendez-Vous Frizzante Rosé 2021 - Rendez-Vous nie je žiadne ťažké šumivé víno na rozmýšľanie, ale práve naopak. Šťavnaté, ovocno krémové so sladším prejavom, perlivé “roséčko”.
Šimák Zámok Pezinok Frizzante rosé 2021 - Frizzante, ktoré určite zaujme svojou maľovanou etiketou. Vo vôni dominujú čerstvé maliny a jahody. V chuti smotanovo jahodové a svieže.
Leto je ako stvorené na stretnutia s priateľmi, dobré jedlo a šumivé poháre šampanského. Bollinger Rosé spája jemnosť bubliniek, sviežu ovocnú arómu a elegantnú štruktúru – ideálny spoločník k letným kulinárskym zážitkom.
Každý rok 18. augusta si milovníci vína pripomínajú Medzinárodný deň Pinot Noir. Dôvod je jednoduchý – táto odroda patrí k najelegantnejším, najjemnejším, no zároveň najnáročnejším na pestovanie. Jej meno sa spája s jemnou krásou, ale aj s nekonečnou trpezlivosťou vinárov, ktorí sa rozhodli zasvätiť jej svoje umenie.
Trinásteho augusta si pripite jedným z najobľúbenejších šumivých vín v Taliansku, Proseccom. Áno, 13. augusta je Medzinárodným dňom Prosecca. Či už ho pijete ako aperitív, k ľahkému jedlu alebo len tak s priateľmi, Prosecco je symbolom radosti a bezstarostných chvíľ. Prosecco si zaslúži vašu pozornosť nielen dnes, ale po celý rok.
Leto si žiada ľahkosť nielen na tanieri aj v pohári. Či už grilujete na záhrade alebo len sedíte na terase s priateľmi, správna kombinácia vína a jedla môže premeniť každé stretnutie na zážitok. Vybrali sme pre vás šesť letných receptov s vínom z WinePlanet,, ktoré fungujú dokonale a stoja za vyskúšanie.