Leto je ako stvorené na stretnutia s priateľmi, dobré jedlo a šumivé poháre šampanského. Bollinger Rosé spája jemnosť bubliniek, sviežu ovocnú arómu a elegantnú štruktúru – ideálny spoločník k letným kulinárskym zážitkom.
2+1 = Tretie víno Vinidi ZADARMO. Pozrieť vína.
Či už túto Veľkú noc varíte šunku alebo jahňacinu, pravdepodobne k jedlu budete podávať víno. Ponúkame vám niekoľko rýchlych a jednoduchých tipov, ktoré vám pomôžu vybrať si to správne víno.
Pripravte sa na veľkonočné sviatky s kvalitnými vínami zo Slovenska. Výber vín somelierky.
Každý región Slovenska má svoj typicky Veľkonočný recept, ku každému z nich sa určite hodí slovenské víno
Ak sa niečo hodí ku všetkému, sú to šumivé vína. Podávať ich môžete ako aperitív, keď prídu hostia a aj ďalej popíjať, pokým deti hľadajú veľkonočné sladkosti.
Bublinky sa hodia k rôznym príležitostiam a sú tiež ideálnym partnerom pre veľkonočný brunch. Vyskúšajte slovenské sekty, ktorých kvalita postupne rastie.
TIPY na slovenské bublinky: Pavelka Sekt Blanc de Blancs Brut, Hacaj Chardonnay Extra Brut 2018, Papillon Víno od Francúza BUBLINKY Pinot Gris, BIO 2021, Karpatská Perla Chardonnay sekt 2021, Nichta Sekt Pesecká leánka
Chuť varenej šunky závisí od jej kvality, vplyv má samozrejme aj spôsob úpravy. Tradičnú veľkonočnú šunku môžete začať variť už v sobotu večer, na konci pôstu, aby bola chutná na druhý deň. V nedeľu si k šunke môžete dať varené vajíčka či chren. V prípade bieleho vína sa šunka dobre kombinuje so suchým Rizlingom. Acidita vytvorí protipól k bohatosti a slanosti šunky. Pikantnejšia úprava šunky profituje z Tramínu, ktorý vyváži jej chuť.
TIPY na slovenské vína: Karpatská Perla Rizling rýnsky Kramáre 2023, Pavelka Tramín červený 2023, Papillon Víno od Francúza Riesling, BIO 2020, Vinárstvo Rariga Rizling rýnsky - Lorencár 2024
Či už podávate pečené jahňacie kotlety alebo stehno na hubách, s červeným vínom neurobíte chybu. Aby sa vaše jedlo z jahňacieho mäsa rozžiarilo, skúste ho skombinovať s plnším, ovocným vínom s decentnými tanínmi. Víno by malo mať dostatok kyselín, aby zvládlo robustné chute jahňacieho mäsa. Taníny pomáhajú vyrovnávať tuk v bielkovinách.
Ak máte radi viac biele vína, skúste vína s krémovom štruktúrou, poprípade tie, ktoré vyzrievali v dubovom sude. Jahňacie pripravené s pikantným alebo indickým nádychom sa dobre kombinuje s Tramínom s jemne sladším nádychom.
TIPY na slovenské vína: Mrva & Stanko Tramín červený, Jasová 2022, VÍNO NATURAL Domin & Kušický Dominus BIO cuvée 2019, Papillon Víno od Francúza Karbonix Pinot Noir BIO 2023, Karpatská Perla Frankovka modrá 2021
Tak ako Vianoce, aj veľkonočné sviatky majú svoje tradičné dobroty. Na sviatočnom stole by nemal chýbať symbol Veľkej noci pocukrovaný baranček s vetvičkou a červenou mašľou, veľkonočný veniec či sladké pletenky a judáše. Pletenky sú obdobou klasickej vianočky a sú súčasťou veľkonočných raňajok. Judáše by sa podľa tradície mali piecť na zelený štvrtok. Majú podobu spleteného povrazu a najlepšie chutia pomazané maslom a medom. K týmto veľkonočným dobrotám vyskúšajte tokajské, sladké vína, ktoré sa k nim výborne hodia. Ak do cesta pridáte mleté vlašské orechy a hrozienka namočené v tokajskom víne, pozdvihnete svoje veľkonočné sviatky. TIP na slovenské víno: Ostrožovič Tokajský výber 5-putňový 2007, Fundus Regius Rizling rýnsky 2006, Karpatská Perla Devín BIO 2023, Ostrožovič Tokaj Samorodné sladké 2013
Leto je ako stvorené na stretnutia s priateľmi, dobré jedlo a šumivé poháre šampanského. Bollinger Rosé spája jemnosť bubliniek, sviežu ovocnú arómu a elegantnú štruktúru – ideálny spoločník k letným kulinárskym zážitkom.
Každý rok 18. augusta si milovníci vína pripomínajú Medzinárodný deň Pinot Noir. Dôvod je jednoduchý – táto odroda patrí k najelegantnejším, najjemnejším, no zároveň najnáročnejším na pestovanie. Jej meno sa spája s jemnou krásou, ale aj s nekonečnou trpezlivosťou vinárov, ktorí sa rozhodli zasvätiť jej svoje umenie.
Trinásteho augusta si pripite jedným z najobľúbenejších šumivých vín v Taliansku, Proseccom. Áno, 13. augusta je Medzinárodným dňom Prosecca. Či už ho pijete ako aperitív, k ľahkému jedlu alebo len tak s priateľmi, Prosecco je symbolom radosti a bezstarostných chvíľ. Prosecco si zaslúži vašu pozornosť nielen dnes, ale po celý rok.
Leto si žiada ľahkosť nielen na tanieri aj v pohári. Či už grilujete na záhrade alebo len sedíte na terase s priateľmi, správna kombinácia vína a jedla môže premeniť každé stretnutie na zážitok. Vybrali sme pre vás šesť letných receptov s vínom z WinePlanet,, ktoré fungujú dokonale a stoja za vyskúšanie.