Leto je ako stvorené na stretnutia s priateľmi, dobré jedlo a šumivé poháre šampanského. Bollinger Rosé spája jemnosť bubliniek, sviežu ovocnú arómu a elegantnú štruktúru – ideálny spoločník k letným kulinárskym zážitkom.
2+1 = Tretie víno Vinidi ZADARMO. Pozrieť vína.
Kto by nepoznal vinárstvo Pavelka, ich vína sú na Slovensku veľmi obľúbené. Pod Malými Karpatmi obhospodarujú viac ako päťdesiat hektárov. Na čele vinárstva stojí vinár Milan Pavelka spolu so synom Michalom. Pýtali sme sa pár otázok charizmatického pána Pavelku, prečítajte si jeho odpovede a odporúčania.
Chateau Zumberg sú odrodové vína, pochádzajú výlučne z Pezinského rajónu a blízkeho okolia. Sú to typické malokarpatské svieže ovocné vína s kyselinkami. Okrem Iršai Oliver, ktorý je polosuchý.
Z červených vín sem patrí Frankovka Modrá a Svätovavrinecké, ktoré sú typické malokarpatské odrody a samozrejme Cabernet Sauvignon, ktorý sa pestuje všade vo svete. Všetky sú pekné zamatové vína s príjemnou dochuťou po čiernom bobuľovom ovocí.
Vína Pavelka sú vyrobené z našich eko vinohradov. Všetko sa to deje v K.Ú. Pezinok, sú to typické malokarpatské vína, niektoré s ovocným buketom, niektoré s minerálnou dochuťou, čo je typické pre Malé Karpaty. Viac, menej sú to všetko prívlastkové vína a neskoré zbery, alebo výbery z hrozna okrem Neronetu, ktorý je akostný.
Tieto vínka sú určené pre náročných spotrebiteľov, ktorí majú radi suché vína. Tramín červený a Pálava sú aromatické a polosuché vína.
Tretiu kategóriu by som nenazval Paves, ale barikové vína, patrí sem PAVES biely, PAVES červený, prípadne vína, ktoré boli v nových barikových sudoch minimálne 1 rok.
Patria sem aj iné odrody ako Alibernet, Cabernet Sauvignon, Dunaj, Frankovka modrá, ktoré sú vo fľaši s čiernou etiketou.
Dávna filozofia bola vyrábať vína trochu lepšie ako dobre. Zamerali sme sa na Pezinský teroár. Chceme byť typický predstaviteľ vín z Malých Karpát. V dnešnej dobe treba ponúkať vína najmä v kombinácií s gastro segmentom.
Vína Pavelka sú dobre kombinovateľné s gastrom, lebo sú suché, podporujú trávenie a zvýrazňujú chuť jedál. Pre ľudí, ktorí majú „niečo odpité“, a ktorí majú radi dobré vína.
Barrique Rizling vlašský, ktorý získal niekoľko ocenení na rôznych domácich i zahraničných výstavách. Bude mať čiernu etiketu. Novým vínom bude i sekt Rizling rýnsky – 24 mesiacov na kvasinkách, vyrábané tradičnou metódou výroby sektov, kvasené vo fľaši a v neposlednej rade Muškát žltý.
Vína vyrábame spoločne, aby sa dosiahla najvyššia kvalita. Vína konzultujeme spoločne medzi sebou a aj s technológmi. Každý z nás má svoj vlastný názor na víno, ale nie je tam diametrálny rozdiel medzi nimi.
Zúčastňujeme sa rôznych medzinárodných výstav a veľtrhov. Mojou motiváciou je dobre obrobený vinohrad s pekným hroznom a samozrejme, potešujúca je aj nejaká medaila z výstav.
Očarí ma vždy dobré víno, krásne upravené vinice a dobre vybudované firmy a marketing vo svete.
Ktorékoľvek dobré jedlo, pretože naše víno sa hodí ku všetkým dobrým jedlám. Ale odporúčam:
- Čerstvé ústrice so Chardonnay – toto je vinikajúca labužnícka pochúťka.
- Foie gras s napeneným maslom s cibébovým Rizlingom rýnskym.
- Zapečené olomoucké syrečky na hrianke so šalotkou, grilovanou sušenou rajčinou a bazalkou s Rizlingom vlašským.
Leto je ako stvorené na stretnutia s priateľmi, dobré jedlo a šumivé poháre šampanského. Bollinger Rosé spája jemnosť bubliniek, sviežu ovocnú arómu a elegantnú štruktúru – ideálny spoločník k letným kulinárskym zážitkom.
Každý rok 18. augusta si milovníci vína pripomínajú Medzinárodný deň Pinot Noir. Dôvod je jednoduchý – táto odroda patrí k najelegantnejším, najjemnejším, no zároveň najnáročnejším na pestovanie. Jej meno sa spája s jemnou krásou, ale aj s nekonečnou trpezlivosťou vinárov, ktorí sa rozhodli zasvätiť jej svoje umenie.
Trinásteho augusta si pripite jedným z najobľúbenejších šumivých vín v Taliansku, Proseccom. Áno, 13. augusta je Medzinárodným dňom Prosecca. Či už ho pijete ako aperitív, k ľahkému jedlu alebo len tak s priateľmi, Prosecco je symbolom radosti a bezstarostných chvíľ. Prosecco si zaslúži vašu pozornosť nielen dnes, ale po celý rok.
Leto si žiada ľahkosť nielen na tanieri aj v pohári. Či už grilujete na záhrade alebo len sedíte na terase s priateľmi, správna kombinácia vína a jedla môže premeniť každé stretnutie na zážitok. Vybrali sme pre vás šesť letných receptov s vínom z WinePlanet,, ktoré fungujú dokonale a stoja za vyskúšanie.